DOLAR 32,7555 -0.05%
EURO 35,0957 -0.05%
ALTIN 2.454,45-0,13
BITCOIN 21843470,77%
İzmir
35°

PARÇALI BULUTLU

üst menü altı

GECE KARANLIĞINDA YOLA ÇIKIYORLAR

ABONE OL
8 Kasım 2021 10:28
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Siyasi hava kızıştı!

Tabii ki Ankara ya da ülkenin durumu İzmir ve Ege’yi de etkiliyor…

Önceki belediye başkanları da sahneye çıkmaya başladı…

Daha doğrusu çıkarılıyor…

Geçen hafta içinde İzmir’in önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu görüşlerini açıkladı.

Ardından da Bornova Belediyesi önceki dönem Başkanı Yüksek Mimar Olgun Atila, katıldığı televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Bir televizyon programında yayınlanan ve Doğan Beyazgül’ün sunduğu Özgür Yorum programına konuk olan Atila, yerel yönetimler ve siyasi konuların yanı sıra son dönemde sıklıkla hissedilen ekonomik ve sosyal sorunlara değinerek, ‘Güzel günler yakında’ mesajı verdi.

Olgun Atila, yaşanan ekonomik buhranın vatandaşı derinden etkilediğini belirterek, ‘Art arda yapılan zamlar vatandaşın belini büktü. Bu yangın mutfakta ciddi anlamda hissediliyor. Asgari ücretle çalışan dar gelirli vatandaşımız geçinmekte zorluk çekiyor. Mevcut hükümetin ekonomik politikalarının iflas ettiğini hep birlikte görüyoruz, yaşıyoruz. Önümüzdeki dönem yapılacak seçimlerden sonraki hükümet değişikliğinde bu sorunları kısa sürede aşacağımıza inanıyorum’ dedi.

 

*- 6 BİN AİLE YARARLANIYOR

 

Belediye başkanlığı yaptığı dönemde tüm Türkiye’ye örnek olan ‘Dost Market’ projesinin bu dönemde Konak, Çiğli ve Gaziemir Belediyeleri tarafından hayata geçirilmesinin gurur verici olduğunu belirten Atila, ‘Yaklaşık 6 bin ailenin faydalandığı Dost Marketimiz ihtiyaç sahipleri için paranın geçmediği önemli bir sosyal projeydi.

Şimdi diğer belediyelerimiz bunu hayata geçirmesi bizleri gururlandırıyor’ şeklinde konuştu.

Son dönemlerde ‘Z Kuşağı’ olarak bilinen gençlerin önemine de vurgu yapan Olgun Atila, ‘Bu kuşağı dikkate almak gerekiyor. Onlara uygun politikalar geliştirmek lazım. Gençlerin beklenti ve taleplerine karşılık vermek zorundayız. Önümüzdeki dönemde 7 milyona yakın oy kullanacak olan bu gençler Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden memnun değil. Bu nedenle onların da tatmin olacağı projeler üretmek gerekiyor’ diyerek düşüncelerini ifade etti.

Belediye Başkanlığı döneminde çalışma arkadaşları ile birlikte doğru ve başarılı işlere imza attıklarını vurgulayan Atila, ‘Çalışma arkadaşlarım, paydaşlarımız, muhtarlarımız, STK’lar ve derneklerimiz ile ortak akıl çerçevesinde önemli işlere imza attık. Ben burada emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Ortak akıl çok önemli, ortak akıl ile yapılan işlerde hata payı çok azdır. Önümüzdeki seçimlerde hükümet yönetiminin Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu önderliğindeki samimi, hoşgörülü ve uzlaştırıcı politikaları ile partimize geçmesi için hep birlikte çalışıp, ülkemizin feraha çıkmasını sağlamak adına mücadele edeceğiz’ diyerek sözlerini tamamladı.

Bir hatırlatma yapayım;

Olgun Atila, Türkiye’de belki de ilk kez ‘Protokol kurallarını’ hiç sayarak, önemli etkinliklerde çoğunlukla vatandaşın arasında oturdu…

Her gün mutlaka zaman buldukça yürüyerek Bornova’yı yalnız başına dolaşarak, vatandaşların sorunlarını dinleyip, yerine getirmeye çalışıyordu.

 

*- AYDINLIK BİR SABAH İÇİN

 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu hafta sonunda gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla, kalıcı yaz saati uygulanmasının israfa yol açtığını vurgulayarak, iptal edilmesi çağrısı yaptı.

Başta öğrenci velileri olmak üzere bir anket yapın, daha doğrusu kime sorarsanız sorun mutlaka ve mutlaka Elektrik Mühendisi Odası yönetim kurulunun bu kararına hak verecektir.

Güneş enerjisine dayalı elektrik üretiminin önümüzdeki dönemde daha fazla artacağına dikkat çekilen açıklamada, enerji talebinin güneşin ışımadığı saatlere çekilmesinden vazgeçilmesi istendi.

Milyonlarca insanımızı, yani hepimizi bir şekilde ilgilendirdiğinden açıklamanın tam metnini, okuyucularımın da değerlendirmesi için paylaşıyorum:

 

*- İSRAF VE KARANLIĞA YOL AÇAN UYGULAMA

 

Kışın da yaz saati kullanılması anlamına gelen ‘kalıcı yaz saati’ uygulamasına, mühendislerin ve bilim insanlarının itirazlarına rağmen; enerji tasarrufu sağlanacağı öngörüsüyle ilk kez 2016 sonunda geçilmişti.

Aradan geçen 5 yıla rağmen, ne dayanak olarak gösterilen İstanbul Teknik Üniversitesi`nde (İTÜ) hazırlanan rapor, ne de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından tasarrufa ilişkin bir istatistik, kamuoyuna açıklanmıştır.

Uygulamanın ilk döneminde 2016`nın Kasım ve Aralık, 2017`nin Ocak, Şubat ve Mart aylarının elektrik tüketimleri etkilenmiş, Odamızın o dönemki hesaplamalarına göre; söz konusu dönemlerde bir önceki yılın aynı aylarına göre; elektrik tüketiminde 7 milyar kilowatt saat (kWh) düzeyinde artış yaşandığı tespit edilmişti.

 

*- EN ÇOK İZMİR ETKİLENİYOR

 

Ülkenin en batısında yer aldığı için saat dilimi değişikliğinden en çok etkilenen illerden biri İzmir`dir.

Uygulamayla birlikte ülke genelinde olduğu İzmir’de de Iğdır yakınlarında geçen zaman dilimi kullanılmaya başlandı.

Bu durum, İzmir’in yerel saati ile uygulanan saat arasında 72 dakikalık bir fark oluşmasına neden olmaktadır.

Bu büyüklükteki zaman farkının günlük hayatı etkilemesi kaçınılmazdır. İzmir’de kış aylarında işyerleri ve okullar çoğunlukla gün doğumundan önce başlamaktadır.

Sabah 08:00’de mesailerine ve okullarına başlayan yurttaşlar, özellikle Aralık ve Ocak aylarında yarım saat sonra gün doğumuna şahit olmaktadır.

Nüfusun yoğun olduğu ülkenin batısında yer alan İstanbul, İzmir gibi büyük kentler uygulamadan ciddi anlamda olumsuz etkilenmektedir.

En çok gece karanlığında uyanmak zorunda kalan hane halkı mağduriyet yaşamaktadır.

Gün ışığı olmadığı için konutlarda aydınlatma ve ısıtma için fazladan enerji tüketimi söz konusudur.

Öğrencilerin gece karanlığında yollara düşmesi, trafiğin karanlık saatlerde yoğunlaşması gibi toplumsal ve sosyal sorunlara da yaşanmaktadır.

 

*- ISRARIN NEDENİ NE?

 

Nüfusun yoğun olduğu illerde yaşamı olumsuz etkileyen uygulamaya karşı 2017 yılında açılan davada, Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Danıştay kararına rağmen Resmi Gazete`de 2 Ekim 2018 tarihinde yayımlanan 139 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile uygulamaya devam edildi.

Yurttaşların itirazına ve yargı kararlarına rağmen, ısrarla uygulamaya devam edilmek istenmektedir.

Toplumsal desteği sıfır olan ve israfa yol açan bu uygulamada neden ısrar edildiği mutlaka aydınlatılmalıdır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bir an önce 5 yıldır açıklama gereği duymadığı İTÜ raporunu ve ayrıca uygulamanın sonuçları ile ekonomiye etkilerini içeren sağlıklı ve doyurucu bir çalışmayı kamuoyuna açıklamalıdır.

Daha karanlık ve soğuk bir sabaha uyanan yurttaşların daha fazla enerji tüketeceği gerçeği, hangi bilimsel dayanakla göz ardı edilebilmiştir?

 

*- ARAYA TATİL GİRDİ

 

Aradan geçen zaman diliminde güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi bir düzeyde artmıştır ve önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecektir. Enerji talebinin henüz güneşin ışımadığı saatlere çekilmesine yol açan uygulamadan vazgeçilmelidir.

Enerji maliyetlerinin arttığı, derinleşen bir ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde, konut faturalarının üzerindeki bu ‘gereksiz’ yükün kaldırılması her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır.

Başta İzmir olmak üzere ülkemizi, kelimenin tam anlamıyla ‘gece karanlığında’ bırakan bu uygulamanın iptal edilmesi çağrısını bir kez daha dile getiriyoruz.’

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu 5 Kasım 2021 tarihinde, yani hafta sonunda bu açıklamayı yaptı.

Araya hafta arası, yani tatil girdi.

Bakalım bugün bu açıklamayı okuyan, ya da okuyacak olan yetkililer ‘EMO Haklı diyerek, istenileni yapacak, uygulayacaklar mı?’

 

*-

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP