DOLAR 32,2031 -0.01%
EURO 34,9999 -0.03%
ALTIN 2.499,51-0,03
BITCOIN 2155439-0,12%
İzmir
30°

AZ BULUTLU

üst menü altı

İLİŞKİLER ÜZERİNE 3

ABONE OL
16 Ekim 2021 10:14
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Flört şiddeti, partnerinizin size karşı psikolojik, sosyal, fiziksel, cinsel ve dijital şiddet içeren davranışlarıdır. Birçok kişi şiddet, fiziksel veya cinsel değilse bunun şiddet olduğunun farkında olmayabilir veya düzelir diye düşünerek şiddeti göz ardı edebilir. Şiddetin sinyallerini görmek, kendinizi ondan korumak için büyük önem taşır. Şiddet çoğunlukla sinyal verir ve zamanla artar, göz ardı etmek ise şiddeti sadece daha da artırır. Şiddetli ilişkide kendinizi güvende hissetmezsiniz. Yalnız, güçsüz ve çaresiz hissedersiniz. 

Maalesef dizilerde, filmlerde çoğunlukla flört şiddeti aşkmış gibi aktarılıyor. Ergenlik döneminde edinilen bu tarz düşünceler sonucunda da doğru ilişkinin bu şekilde olacağına inanılıyor. Şiddet türleri fiziksel, psikolojik, sosyal flört ve dijital flört ve cinsel şiddettir.
 

  • Fiziksel şiddet; Partnerinizin size vurması, itmesi, bir eşyayı fırlatması, bileğinizi sıkması, tokat atması, tekmelemesidir. 
  • Psikolojik şiddet; Partnerinizin sizi küçümsemesi, kısıtlaması, koruma bahanesiyle kontrol altına alması, tehdit etmesidir. 
  • Sosyal flört şiddeti; Partnerinizin sizi ailenizle veya arkadaşlarınızla görüştürmemesi, aldatıldığı düşüncesiyle sizi kontrol etmesi, kıskandığı için kiminle görüşeceğinize karar vermesidir. 
  • Dijital flört şiddeti; Sosyal medyada kiminle arkadaş olacağınıza karar vermesi, şifrelerinizi istemesi, neden hemen cevap vermedin diyerek sizi suçlaması, yaptığınız paylaşımları kısıtlamasıdır. 
  • Cinsel şiddet; Siz istemeden size dokunması, sizin istemediğiniz zamanda veya istemediğiniz şekilde dokunması vb. 
     

Flört şiddetine örnek cümleler; Ben aradığımda o telefon açılacak. Benden ayrılırsan ailene her şeyi anlatırım, O adamla/kadınla bir daha görüşmeyeceksin, Seven insan kıskanır, Oraya gidemezsin, Benden izin aldın mı?, Kiminle mesajlaşıyorsun?, Benden daha mı önemli?, Alt tarafı şaka yaptım, O saatte niye online oldun?, Yine mi onu giydin? Beni buna sen zorladın gibi kalıp cümlelerdir.

Nasıl fark edilebilir? Gözlemleyin. Partneriniz toplumsal cinsiyetle ilgili ne düşünüyor? Kendinize sorun. Size yalnızken ve başkalarının yanında nasıl davranıyor? Onun için kendi isteklerinizden vazgeçiyor musunuz? (O kıskanmasın diye istediğiniz elbiseyi giymemek, istediğiniz yere gitmemek, istediğiniz kişiyle görüşmemek gibi.) Kavga anında nasıl davranıyor, kendisine veya eşyalara zarar veriyor mu? Yanındayken nasıl hissediyorsunuz, baskı altında mı yoksa kendiniz gibi mi? Yanınızda değilken ne düşüneceği, ne söyleyeceği veya ilişkinizin geleceği hakkında sık sık endişeleniyor musunuz?

Eğer şiddet içeren bir ilişkide olduğunuzu fark ederseniz unutmayın ki şiddetli bir ilişkiye katlanmak zorunda değilsiniz. Şiddet varsa sevgi yoktur!

Alan yazında flört şiddeti ile ilgili yapılan araştırmaların sonucunda, flört şiddetine en çok maruz kalanların kadınlar olduğu bulgusu, toplumsal cinsiyet kodlarını anlamak bakımından dikkate değerdir. Özellikle travmatik yaşantılara sahip insanların bu tip ilişkilere çekilmesi ve ardından madde bağımlılığı, riskli davranışlarda bulunma ve partner şiddetinin öznesi haline gelme potansiyelinin de arttığı gözlenmiştir. Flört şiddetinin psikolojik alt yapısında, güç ve kontrol aracılığı ile partner üzerinde iktidar kurma, esasında karşı tarafı zihinsel, duygusal ve fiziki manada yönetme isteği yatmaktadır. Tüm bunların bir çeşit istismar türü olduğu anlaşılmalıdır.

"Love-bombing", yani Türkçe karşılığı ile "aşk bombardımanı", narsistik partnerin uyguladığı flört şiddetidir. Yabancı literatürde çoğunlukla psikologlar ve sosyologlar, bu kavram üzerine yoğunlaşarak günümüz flört ilişkilerini çözümlemeyi amaçlamıştır. Narsistik özellikleri olan bireyler, genellikle ihtiyaçları karşılanmamış çocuklar olarak büyümelerinden ötürü, doldurulamayan boşluklarını doldurabilmek için her daim arayış içerisinde olurlar. Bu kapsamda, gerek sosyal yaşam gerek sanal ortamda partner arayışına girmeleri ve bu partnerden sürekli onay beklemeleri oldukça yaygın bir örnektir.

Aşk bombardımanını uygulayan narsist birey, flört etmek istediği kişiye mesaj, arama ve sosyal medyada "beğeni" yağmurunda bulunur. Böylelikle, partner ağına çekmek istediği kişinin ilgisini kazanır. Bunu yapmasındaki temel sebep ise, bir diğeri üzerinden kendisini görebilmektir. Karşı tarafı boğduğu her aşk mesajı, her güzel söz, aslında kendisine yansıyan bir ışık gibidir. Narsist partnerin tek amacı, kendisini her daim onaylayan ve üzerinde duygusal egemenlik kurabileceği bir öteki bulmaktır. Partner, kendisine gösterilen ilginin, "kendisinin özel ve değerli biri olduğu" düşüncesi sonucunda olduğu hayaline kapılarak, narsistik bireyden etkilenmeye başlamaktadır.

Ancak bir süre sonra aşk bombardımanı uygulayan özne, "yeterince onaylanmadığı" ve artık karşı taraftan "beslenemediği" için sıkılıp, bir anda karşı taraf ile tüm iletişimi kesmek ister. Böylelikle kaçan kovalanır hesabı ile düşünen narsistik özne, karşı tarafa "ghosting" uygulamaya başlar.

"Hayaletleme" olarak çevrilebilecek olan "ghosting", bir görünüp bir ortadan kaybolma anlamında kullanılır. Bu durum, flört döneminin başlangıcı boyunca atılan mesaj, arama ve ilgi seremonilerinin sona ermesi demektir. Hayaletleme sonucunda, karşı taraf ne olduğunu anlayamadığı için, kendisinde bir sorun olduğu kanısından hareketle narsistik partnerin kendisini terk ettiğini düşünmektedir. Narsistik partner, öteki üzerinden yeterince beğenildiğini ve önemsendiğini göremezse, ötekinin bakışından bertaraf ederek bir başka "öteki" arayışına girer. Bir görünüp bir kaybolmak, böyle durumlarda hayaletlemeye maruz kalan partnerin yaşadığı "psikolojik" flört şiddetini göstermektedir. Narsistik partnerin zor karakterine maruz kalan birey, ilişkinin gidişatını konuşmak istediğinde ise sanrıya zorlamaya ("gaslighting"), yani karşı tarafın manipülasyonuna maruz kalmaktadır.

Türkçe’de "gaz lambası" anlamına gelen "gaslight" sözcüğünden türetilen "gaslighting" kavramı, 1938 yapımı Gas Light adlı bir tiyatro oyunu vasıtasıyla literatüre girmiştir. Bu tanımlama, ikili ilişkilerde bir tarafın diğer tarafa karşı, yürüttüğü yıldırma ve algı yönetimi stratejisini ifade etmek için kullanılır. Türkçede "sanrıya zorlama" veya kısaca "manipülasyon" olarak kullanılabilir.

Psikoloji menşeili bir kavram olan manipülasyon, birine yapmadığı bir şeyi, farkında olmadan üretilen bir rıza sonucunda "yapmış" gibi ikna etme yöntemidir. Bu durum, flört ilişkileri içerisinde uygulandığı zaman bir psikolojik şiddet/istismar türüne girer. Karşı tarafı manipüle eden kişi, o kişinin gözünde "masum" görünebilmek için, kendisini "yanlış anladığı" çerçevesinde bir söylem tekniği geliştirir.

Gaslighting’e maruz kalan birey, partnerinin duygusal ve zihinsel istismarına uğradığı için bir süre sonra partnerine bağımlılık geliştirebilir. Bağımlılığın ortaya çıkması, sürekli manipüle edilen bir zihinden dolayı istismar edilen bireyi bir müddet sonra kendinden sürekli şüphe duyan birine dönüşmenin sonucudur.

Toksik çift ilişkilerinde çok rastladığımız yukarıda bahsettiğim özellikleri bilmemiz partnerimizi tanımamız, kendimizi tanımamız adına faydalı olacaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP