DOLAR 32,2037 -0.01%
EURO 35,0365 0.04%
ALTIN 2.510,780,42
BITCOIN 21952702,25%
İzmir
30°

AZ BULUTLU

üst menü altı

TOKYO PARALİMPİK OYUNLARI

ABONE OL
23 Ağustos 2021 10:34
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Toplum olarak çok iyi bilmediğimiz bir spor organizasyonundan bugün söz edeceğim; Paralimpik Yaz Oyunlarından. Her dört yıl Olimpiyat Yaz Oyunlarından sonra başlayan büyük spor organizasyonu. 2020 Tokyo 10. Yaz Paralimpik Oyunları Japonya’nın başkenti Tokyo’da 24 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek. Türk Paralimpik Milli Takımımız 13 branş, 44 kadın, 43 erkek rekor katılımla 87 sporcumuzla Paralimpik Oyunları'nda olacağız. Bakın burası önemli; henüz olimpiyatlar bitmedi! Beden mi? 2001 yılında IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) ve IPC(Uluslararası Paralimpik Komitesi)’nin aldığı bir kararla bir ülkede paralimpik oyunları olmadan olimpiyat oyunları yapılamıyor. Olimpiyatları organize edecek ülkeye olimpiyatların bitiminden en geç 3 hafta içerisinde paralimpik oyunları yapma zorunluluğu getirildi ve organizasyonun adı ‘’ olimpik ( olimpiyat)ve paralimpik oyunları ‘’olarak değiştirildi. Bir ülke olimpiyat oyunlarına aday olacaksa paralimpik oyunlarına gereken önemi vermek zorunda. Not: Ülkemizin 2020 olimpiyat adaylığında belki de paralimpik oyunlar vurgusu yeterince yapılmadığı için ülkemize bu büyük organizasyonu getiremedik. Paralimpik oyunların tabii sembolleri de Olimpiyat Oyunlarından farklı. Sembolün adı Agitos, Latince'den geliyor ve dilimizde "hareket ediyorum" anlamını taşıyor. Sembol ayrıca, Paralimpik sporcuların performanslarıyla dünyaya sürekli ilham verdiğini ve heyecanlandırdığını da vurguluyor: Her zaman ilerle ve asla pes etme. Olimpiyat Oyunlarındaki halkalar, Paralimpik Oyunlar'da yerini 3 Agitos'a bırakmıştır. Bu üç farklı renk kırmızı, mavi ve yeşil ise dünya bayraklarında en çok kullanılan renkleri temsil etmektedir.  Birçok insan şunun farkında değil henüz;  Paralimpik Oyunlarında 13 branşta mücadele edecek 87 sporcumuzun tamamı dünyanın en iyi sporcuları arasında yer alıyor. Olimpik sporcular ne ise paralimpik sporcular da o dur.

Sporcularımız okçuluk, atletizm, badminton, judo, halter, atıcılık, yüzme, taekwondo, masa tenisi, tekerlekli sandalye tenisi, tekerlekli sandalye eskrim dallarının yanı sıra takım sporlarında kadın-erkek goalball ve bedensel engelliler tekerlekli sandalye basketbol takımlarımızla birlikte Tokyo’da 13 branşta 87 sporcu ile mücadele verecek.

Uluslararası Lisanslama Kurulu Başkanlığını ve Psikolojik Danışmanlığını yaptığım Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu tarihinde ilk defa 3 paralimpik sporcuyla atletizm branşında Türkiye’yi temsil edecek. Bu büyük başarı ekip çalışmasının en güzel örneğidir. Paralimpik Oyunlarda özel sporcular sadece tek bir sınıfta ve sadece 3 branşta temsil edilmeleri sebebiyle kota almak oldukça önemli. Ve bu sporcularımız rakipleriyle kıyaslandığında en genç sporculardır. Bu başarıyı en son Polonya’da yapılan Virtus Dünya Açık Atletizm Şampiyonasında şampiyon olarak gösterdiler. Esra Bayrak ve Fatma Damla Altın uzun atlama branşında ülkemizi temsil ederken, Paralimpik Oyunlara 2.kez katılmaya hak kazanan Mihriban Korkmaz gülle atma branşında ülkemizi temsil edecek.

Paralimpik Sporcuların çok önemli misyona sahip olduklarının anlaşılması çok önemlidir. 1940’larda kuruluşundan bu yana engellilikle ilgili damgalanmayı ortadan kaldırmada ve engelli insanlar için görünürlüğü artırmada etkili olmuştur. 2002 yılında Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin kurulmasından önce Türkiye, Paralimpik Oyunlara 1992 yılında 1 yüzücümüz ile Barselona’da, yine 1 yüzücümüz ile 2000 yılında Sydney’de katılmıştır. Sporun kendisi değişim için bir araçtır. Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunlar dokunduğu toplulukları birleştiriyor, ilham veriyor ve tartışmasız insan doğasının gereği kıran kırana bir mücadeleye zemin hazırlıyor. Pandemiden sonra çok daha iyi, titiz bir şekilde ilerlemeye çalışıldığından oyunların popülaritesi bireyler ve işletmeler açısından daha kapsayıcı olmaları için güçlü bir fırsat sunuyor. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları, spor ve işletmelerin engellilik üzerindeki önemini gösterecek. Kısa süre önce Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) başkanı Andrew Parsons ile sporun ve oyunların çeşitliliğinin ‘dahil etme’ üzerindeki rolüyle ilgili bir röportaj yapıldı. Parsons, komitenin dünya çapında engelli 1 milyar insan için değişimi etkileme konusundaki gerçek potansiyelini ve sorumluluğunu ancak son zamanlarda fark ettiğini itiraf etti. Bu duruma şahsen üzüldüğümü belirtmek isterim. Çünkü bizim yaşam amacımız bunu insanlara sayısız kez anlatmaktır. Parsons, paralimpik sporcuların kendi başlarına yüksek performans sporcuları olarak tanınmalarının uzun zaman aldığını açıklayarak şöyle konuşmuş: “Rekreasyon değil, hobi değil, bu sporcular atlet.” Açıkçası tüm röportaj içinde en çok katıldığım tek cümle bu oldu. Sonuçta, paralimpik sporcular sadece birer sporcu değil, genellikle kendileri için tasarlanmamış bir dünyada çalışma, eğitim ve seyahat etme fırsatını hak eden gerçek insanlardır. 

87 MİLLİ SPORCUMUZ ÇALIŞTI
Tokyo Paralimpik Oyunları’na sayılı günler kalmışken bu yılki oyunların diğerlerine göre, iki yönden tüm dünya adına, özellikle de ülkemiz için çok daha büyük bir anlam taşıdığına inanıyorum. Paralimpik sporcular için bugüne kadar karşısında durmaya çalışılan zorluklar, engelli ve insan hakları için yapılan mücadelenin yanı sıra, bu yıl gücümüzün sınandığı çok büyük bir savaş daha verdik. Covid 19 pandemisi sebebi ile birçok antrenman, sosyal ve spor etkinlikleri iptal edildi. Tüm bu koşullara rağmen 87 milli sporcumuz hiç durmadan, kendi koşullarını yaratarak çalışmalarını sürdürdü. Bu yıl ve pandemi için söylenecek çok söz olsa da her zaman olduğu gibi şerden hayır çıkaracak bir milletin evlatlarıyız. Pandemi nedeniyle birbirimizden en uzak kaldığımız 2020, tüm farklılıklarımıza rağmen, empati kurarak, birbirimize en yakın durduğumuz yıl olarak tarihe geçti.

24 Ağustos – 5 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek olan müsabakalarda Ülkemizi Türkiye Paralimpik Komite adına Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyon Başkanı Birol Aydın temsil edcecek. Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Kafile Başkanlığını Federasyon Asbaşkanı Efkan Korkmaz,  Milli Takımlar Sorumlusu Aytunç Göz, Milli Takım Antrenörü Sevda Kalkan , Milli Sporcularımız Esra Bayrak, Fatma Damla Altın ve Mihriban Korkmaz temsil edecek.

Birol Aydın, Tokyo 2020'ye büyük umutlarla gideceklerini belirtti:
"Paralimpik Oyunları'na ilk kez 3 kota alarak tarihi bir başarı kazandık. Bu başarının en büyük mimarı antrenörlerimiz. Şırnak'ta, Mersin'de ve İstanbul'da bizi izleyen bir özel sporcuya, 'Spor her engeli aşar.' mesajını veriyoruz. Daha önce Paralimpik Oyunları'na hiç kota alamamıştık, sadece özel davetiyeyle gitmiştik. Şimdi 3 kota almanın gururunu yaşıyoruz. Bu başarı, bütün özel sporculara ve ailelerine ışık oldu. Tokyo'da tarih yazarak ve madalya alarak ülkemize döneceğiz. Bu sporcuların alacağı bir madalya, özel sporcuların ailesinin ümidi olacaktır."

SPORCULARIN GÖRÜŞLERİ
Gülle atma branşında yarışacak Mihriban Korkmaz, Tokyo 2020'de madalya kazanmayı ümit ettiklerini aktardı.

Korkmaz, uzun bir çalışma döneminin sonunda Paralimpik Oyunları'na katılma hakkı elde etmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

"Esra, Fatma ve ben emek verdik. Pandemi nedeniyle biraz zorlandık. Ancak hepsinin üstesinden geldik. Rio 2016'ya tek gittim, çok zordu. Şimdi 3 kız el ele gidiyoruz. Bu gurur verici güzel bir şey. İnşallah oradan madalyalarla döneriz. Madalyamızı Cumhurbaşkanı'mıza hediye edeceğiz. İnşallah Allah o günleri bize nasip eder."

Uzun atlamada mücadele edecek Esra Bayrak ile Fatma Damla Altın ise Tokyo 2020'ye çok iyi hazırlandıklarını ve başarılı olacaklarına inandıklarını kaydetti.

ANTRENÖRLERİN AÇIKLAMALARI
Antrenör Aytunç Göz, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'na hazır olduklarını ve madalya kazanacaklarına inandığını ifade etti.

Göz, koronavirüs sürecine rağmen hazırlıklara ara vermeden devam ettiklerini vurguladı.

"Paralimpik sporcular birer kazanan. Bu kazananların Tokyo 2020'de madalyalı kazananlar olmasını istiyoruz. Kadın sporcularla gidiyoruz. Orada Türk'ün gücünü göstereceğiz. Hazırız. Sinerji çok yüksek. İnşallah kürsüden daha güzel konuşacağız. Madalya beklentimiz var. Madalya için gidiyoruz."

Antrenör Sevda Kalkan ise Tokyo 2020'ye 3 kota elde ederek emeklerinin karşılığını aldıklarını ve bunun gurur verici olduğunu dile getirdi.

Geçtiğimiz Perşembe günü harika bir törenle Paralimpik sporcularımızı büyük bir onur ve mutlulukla Tokyo'ya uğurladık.

13 branşta mücadele edecek 87 sporcumuzun tamamıyla gurur duyuyoruz ve hepsinin büyük başarılara imza atacağını çok iyi biliyoruz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP